Geld lenen wordt duurder

Een lange tijd is er een trend geweest waarbij lenen steeds goedkoper werd. Aan deze trend is inmiddels een einde gekomen. Het lenen van consumptief krediet wordt duurder. Gelukkig zijn er manieren om er snel achter te komen wat de beste en voordeligste lening voor jouw persoonlijke situatie is.

Wat is consumptief krediet?

Consumptief krediet is een verzamelnaam voor alle leningen die worden gebruikt voor privé doeleinden, ofwel een persoonlijke lening. Er zijn veel verschillende soorten persoonlijke leningen. Hier de belangrijkste op een rij:

  • Persoonlijke lening – Lening met vast maandtarief en looptijd.
  • Doorlopend krediet – Lening zonder vaste einddatum. De rente is variabel dus demaandlasten zijn wisselend.
  • Roodstaan – Geld lenen van de bank, meestal voor een korte periode. Hoge rente.
  • Creditcard – Aankopen doen tot een limietbedrag. Dit bedrag los je per maand af. Je betaald rente over het openstaande bedrag.
  • Lease – Een auto leasen is een vorm van lenen. Je betaald per maand een bedrag aande lease maatschappij en in ruil hiervoor mag je in een auto rijden. Deze is nog wel in het bezit van de lease maatschappij.

Hogere rente

Een aantal kredietverstrekkers heeft de afgelopen tijd de rente op leningen van meer dan 25.000 euro verhoogd. Het gaat om de kredietverstrekkers: Findio, PNB Paribas en Interbank.

Vooral voor Findio en Interbank valt dit op. Deze 2 kredietverstrekkers staan namelijk bekend om hun scherpe rentetarieven. Door de verhoging zijn ze niet meer de kredietverstrekkers met de laagste rente. Hierdoor is de concurrentie ook iets afgenomen.

Ook is de verhoging opvallend, omdat het volledig tegen de trends in gaat. Jarenlang werd de rente op leningen steeds lager. Bijvoorbeeld was in 2011 de gemiddelde rente 11% inmiddels is de gemiddelde rente 7%. Je kunt nu zelfs al een lening afsluiten tegen een rente van 3,8%.

De verwachting is dat meer kredietverstrekkers gaan volgen en hogere rentes gaan vragen. Dit ten nadele van de consument die gebruik wilt maken van consumptief krediet.

Leningen vergelijken


Om er achter te komen welke lening het meest geschikt is voor jou en bij welke lening je het minste rente betaald is het nodig leningen te vergelijken. Het vergelijken van leningen kan tegenwoordig erg eenvoudig via Leningen.nl. Hier kun je de best passende lening uitkiezen die aansluit op jouw persoonlijke situatie en wensen.