Spaarmotieven

zijn 3 verschillende motieven om te sparen te onderscheiden, aldus de Britse econoom J.M. Keynes (1883-1964):

1. Het zekerheid spaarmotief

In dit geval houden mensen een deel van hun geld apart om een buffer te hebben voor momenten dat dit nodig is op een later moment. Men heeft dus nog geen concreet doel voor het geldbedrag dat apart wordt gehouden.

2. Het doel spaarmotief

Anders dan bij het zekerheidsmotief, zetten personen vanuit het doelmotief juist geld opzij om een concrete geplande aankoop te gaan bekostigen. Veel voorkomende spaardoelen zijn een nieuwe caravan, een luxe vakantie, een nieuwe televisie of een nieuwe laptop.

3. Het vermogen spaarmotief

Het hoofddoel van sparen kan ook zijn het verhogen van de waarde van het vermogen door het ontvangen van rente over een bepaald spaarbedrag. Tijdens een economische crisis gaan steeds meer mensen over op sparen vanuit het zekerheidsmotief. In de huidige tijd is dat in Nederland goed zichtbaar. In vele gevallen wordt er gewacht met het doen van grote uitgaven totdat de economische situatie weer wat verbeterd is.

Mensen bouwen liever een buffer op die ze kunnen gebruiken op momenten dat ze het nodig hebben. Net als bij spaarpotten het geval is, zijn ook spaarrekeningen verkrijgbaar in alle mogelijke vormen. Deze webpagina is bedoeld om huidige en toekomstige spaarders in Nederland van informatie te voorzien over de verscheidene mogelijkheden. De focus zal voornamelijk liggen op de volgende thema’s: doelgroepen, verschillende vormen van sparen, groen sparen, rentepercentages vergelijken, speciale acties van financiële dienstverleners.