Spaarvormen

De meest voorkomende spaarvormen zijn de spaarrekening en het spaardeposito.

Spaarrekening

Spaarvormen

Met een spaarrekening kunt u spaargeld apart leggen bij een financiële dienstverlener. Als tegenprestatie krijgt u van de financiële dienstverlener rente uitgekeerd over uw spaar kapitaal. Spaargeld op spaarrekeningen is in het algemeen vrij op te nemen. Ook is het mogelijk om op ieder gewenst moment extra geld op een spaarrekening te zetten. De rentepercentages van de meeste spaarrekeningen variëren gedurende de tijd. Een belangrijk verschil tussen een gewone betaalrekening en een spaarrekening is, buiten het feit dat er bij een spaarrekening rente ontvangen wordt, dat vanaf een spaarrekening niet meteen een geldbedrag overgeboekt kan worden naar een rekening van een derde. Het kan bovendien een (korte) tijdsperiode duren voordat u als spaarder iets met uw kapitaal op een spaarrekening kunt doen.


Deposito sparen

Deposito sparen is een vorm van sparen waarbij u een bepaalde geldsom voor een bepaalde periode vastzet bij de bank. Het meest belangrijke kenmerk van deposito sparen is dat het rentepercentage en de looptijd van tevoren afgesproken worden en daarna niet meer veranderd kunnen worden. Bij een spaardeposito kunt u zelf beslissen wat de looptijd moet zijn. Het rentepercentage stijgt vaak naarmate de looptijd langer is.
De looptijd van deposito sparen is ook bepalend voor de eisen die gesteld worden aan de minimale inleg. Bij een korte looptijd dient het minimale inleggeld vaak aanzienlijk hoger te zijn dan in het geval van een langere looptijd. De rente wordt in sommige gevallen periodiek tussendoor uitgekeerd en in andere gevallen pas achteraf, aan het eind van de looptijd. Iedere bank regelt dit op eigen manier. Het is niet mogelijk om het spaarbedrag op te nemen voordat de looptijd van het spaardeposito afgelopen is. Wilt u toch een spaarbedrag opnemen, dan worden daarvoor extra kosten in rekening gebracht.

Deposito sparen heeft daarnaast ook pluspunten. Als spaarder hebt u met deposito sparen veel zekerheid: u weet exact waar u aan toe bent op het moment dat u start met deposito sparen. U kunt zelf kiezen hoe lang u de looptijd van het spaardeposito wilt laten zijn en een vast rentepercentage wordt gegarandeerd. Voor een spaardeposito kunt u bij de meeste aanbieders van financiële producten, waaronder banken, terecht.